Andy Warhol (1928-1987) kennen we allemaal van een aantal iconische werken, maar er is zoveel meer. In de tentoonstelling 'Warhol - The American Dream Factory' wandelen we door een chronologisch overzicht van zijn leven en werken. Het is een zeer boeiende tentoonstelling waarin je ziet hoe verweven Warhol was met de 'American Dream'.
Het begint in de jaren 50 in de reclame en tijdschriften wereld, kerstkaarten, schoenen, covers van magazines en boeken, hoezen voor LP's, inpakpapier, prints voor stoffen en jurken, ...
In 62 verrast hij met een reeks van 32 schilderijen van het soepblik 'Campbell's. Dit wordt gezien als een revolutie in de kunstwereld waar men nog steeds bezig is met het unieke concept dat ontspruit aan de hand van de kunstenaar.
Zo ontstond ook 'The Factory' een ontmoetingsplaats voor iedereen met artistieke ambities. Het werd hem bijna fataal toen in juni 1968 een militante radicale feministe hem neerschiet.
In deze periode brengt hij eveneens meer de zwarte thema's aan de bovenkant, rassengeweld, moorden, auto-ongelukken, executies, atoomtesten, .... Ook het medium film krijgt dan heel veel aandacht.
In de jaren 70 richt Warhol zich opnieuw naar het portretteren vooral van de jetset. Tijdens deze jaren floreert ook zijn magazine 'Interview' waarin hij de tijdsgeest probeert te vatten maar anderzijds ook een roddelblad is avant la lettre.
De jaren 80 worden gezien als het hoogtepunt van zijn roem en heel wat bekende merken willen met hem samenwerken. Zelf doet Warhol dit ook door jongen kunstenaars onder zijn vleugels te nemen en samen te werken zoals bv met Keith Haring.
Dit is prachtige tentoonstelling waarin je de geschiedenis van America leest door de ogen van een kunstenaar die gewoon een spiegel voorhield aan deze maatschappij.
Nog te bezoeken in La Boverie in Luik tot eind februari. Tickets op voorhand te boeken via de website. Een echte aanrader.
Коментарі