top of page
Foto van schrijverRik Beirinckx

Anton Pieck Museum


Hofje - Anton Pieck
Hofje

Anton Pieck (1895-1987) is in onze generatie veelal bekend vanwege zijn werk en inbreng in het het sprookjesbos van de Efteling. Van 1951 tot 1975 was hij hoofdontwerper zowel voor de sprookjes al de inkleding van het park.

Na de opening op 31 mei 1952 is het park op dag van vandaag nog steeds een park met grote faam en jaarlijks vele internationale bezoekers.

Maar nog even terug hoe het begon toen hij op 11 jarige leeftijd een wedstrijd won met een aquarel vol stilleven. In zijn jeugd legde hij zich toe op het etsen waar er heel wat beelden van te zien zijn gemaakt van het straatbeeld van Amersfoort. Later ontstond er ook een band met België langs de vriendschap die hij sloot met Felix Timmermans. De tiende druk van de roman 'Pallieter' werd door Anton Pieck toen 26 jaar geïllustreerd. Dit was de opening voor het illustreren van een hele reeks boeken waaronder de sprookjes van Hans Christian Andersen en van de gebroeders Grim, Sil de Stranjutter, Camera Obscura en eveneens voor de vertellingen van Duizend en één nacht.

Door zijn succesvolle ontwerpen voor de Efteling werd hij ook gevraagd om een gebouw te ontwerpen voor een verzameling old-timers. Het gebouw werd in 1972 in Drunen geopend als 'Autotron'.

In 1984 werd het Anton Pieck Museum geopend. Het is een klein maar levendig museum dat elk jaar tijdens de winterstop een nieuwe opstelling met ander werk krijgt.

Momenteel en tot januari 2025 zijn er een groot aantal olieverf werken van hem te zien. Veeleer als ontspanning en heel soms in opdracht maakte hij een hondertal van deze werken. Zij ademen een zelfde sfeer uit als zijn grafisch werk.

Ook uitgelicht tot maart volgend jaar zijn laatste sprookje dat hij voor de Efteling ontwierp: De wolf en de zeven geitjes. Je ziet hoe het ontwerp gegroeid is naar de huiselijke sfeer waarin de geitjes leven. Evenens ondersteund met foto's van de bouw van dit bijzondere sprookje. En dan natuurlijk in de vaste tentoonstelling de vele bekende illustraties, kalenders, reistekening in zijn eigenste stijl. Nog even verwijzen naar het minder bekende werk 'Frankfurt'. In 1929 maakte Pieck een tekening van het 'Vijfvingerstraatje'. In het museum zie je de schets die hij ter plekke maakte en daarnaast het uitvergrote werk. Prachtig effect van licht en donker, met details en de weerspiegeling in de plassen waardoor je de regen ziet.

Ook te zien in het museum tot maart 2025 de illustraties van Opa Jan getekend door Marius van Dokkum. Maar hierover meer via deze link.

Kortom een aanrader om te bezoeken als je in de buurt van Zwolle bent. Alle info op de website.

Frankfurt - Anton Pieck
Frankfurt

Zebra Chancito - Anton Pieck
Zebra Chancito


Loon op Zand - Anton Pieck
Loon op Zand
Oude dame met kapmantel - Anton Pieck
Oude dame met kapmantel

Doornroosje - Anton Pieck
Doornroosje - Anton Pieck

Duco's gevleugelde dromen - Anton Pieck
Duco's gevleugelde dromen

De geest van Marley bezoekt Scrooge  - Anton Pieck
De geest van Marley bezoekt Scrooge

Duizend en een nacht  - Anton Pieck
Duizend en een nacht


Kalenderplaten - Anton Pieck
Kalenderplaten - Anton Pieck



De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck
De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck

De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck
De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck

De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck
De wolf en de zeven geitjes - Anton Pieck



Comments


bottom of page