top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Archive of Dissent - Peter Kennard


Archive of Dissent - Peter Kennard

""Peter Kennard (1949) is een in Londen gevestigde kunstenaar en activist, en emeritus hoogleraar politieke kunst aan het Royal College of Art.

Archive of Dissent markeert een van de meest uitgebreide tentoonstellingen van Kennards werk tot nu toe en is speciaal ontworpen voor Whitechapel Gallery. De tentoonstelling beslaat drie galerijen in de voormalige Whitechapel Library-ruimte en brengt werk samen uit de vruchtbare en invloedrijke carrière van de kunstenaar, die vijf decennia lang heeft geduurd.

Sinds de jaren zeventig heeft Kennard enkele van onze meest iconische en invloedrijke beelden van verzet en afwijkende meningen geproduceerd. Vanaf de oorlog in Vietnam, de anti-apartheidsbeweging, de Campaign for Nuclear Disarmament (CND) en de Stop the War Coalition-campagnes in de jaren 2000, tot aan de huidige oorlogen in Oekraïne en Gaza en zijn voortdurende inzet voor milieuactivisme, heeft Kennard een unieke aanpak ontwikkeld. visuele praktijk die kunst en politiek overbrugt voor een breed publiek.

Kennards voorstel voor de tentoonstelling weerspiegelt de geschiedenis van de voormalige bibliotheekfunctie van de ruimtes en neemt de vorm aan van een actief en voortdurend evoluerend archief, waarvan een groot deel zal worden gepresenteerd als gedrukt materiaal dat op muren, borden, in vitrines of op lessenaars wordt getoond. Dit zijn onder meer de kranten waarin zijn beelden voor het eerst werden gepubliceerd, maar ook de posters en boeken waardoor ze nog steeds circuleren.

De tentoonstelling duikt in het maakproces van de kunstenaar, te beginnen met een selectie van de kenmerkende fotomontages die hij sinds de jaren zeventig maakt. Geïnspireerd door het werk van John Heartfield (1891–1968), die in de jaren dertig pionierde met montage als politiek instrument, deconstrueren Kennards montages bekende en alomtegenwoordige beelden en verbeelden ze opnieuw via verschillende publicatieformaten en -schalen. De werken dienen niet alleen om de relatie tussen macht, kapitaal, oorlog en de vernietiging van de planeet Aarde bloot te leggen, maar ook ‘om nieuwe mogelijkheden te laten zien die voortkomen uit de scheuren en splinters van de oude realiteit’.

Archive of Dissent bevat ook twee van Kennards meest recente en ambitieuze installaties Boardroom (2023) en Double Exposure (2023), waarin licht, glas en projectie worden gebruikt om het medium fotomontage te deconstrueren, evenals een nieuw werk, The People's University of the East Einde (2024).""

Tot 19 januari te zien in de Whitechapel Gallery. Alle info op de website.

Archive of Dissent - Peter Kennard

Archive of Dissent - Peter Kennard

Archive of Dissent - Peter Kennard

Archive of Dissent - Peter Kennard

Archive of Dissent - Peter Kennard

Archive of Dissent - Peter Kennard

Comments


bottom of page