top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Bow Street Police Museum - Bow Street

""De geschiedenis van het politiewerk in Bow Street gaat terug tot de 18e eeuw, toen Thomas de Veil een Magistrates’ Court opende op Bow Street nummer 4. In de daaropvolgende 266 jaar vonden hier enkele van de belangrijkste ontwikkelingen van het land op het gebied van het strafrecht plaats, vanaf het begin van de Bow Street Runners (de eerste officiële wetshandhavingsdienst van Londen) tot moderne uitleveringszaken, zoals die tegen de Chileense generaal en politicus Jose Ramon Pinochet.

Hieronder enkele belangrijke datums op de tijdlijn:

Begin 18e eeuw werd de politie in Bow Street uitgeoefend door plaatselijke wachters die door de straten patrouilleerden, slechts gewapend met een bel, rammelaar, lantaarn en staf.

1740 Magistraat Thomas de Veil opent een gerechtsgebouw in zijn ouderlijk huis aan Bow Street nr. 4 en begint de plaatselijke misdaad te onderzoeken.

1749 De activiteiten van De Veil worden overgenomen door Henry Fielding. Fielding heeft een aantal agenten in dienst om hem te helpen de misdaad aan te pakken en te voorkomen. Deze officieren verdienen al snel de bijnaam de Bow Street Runners and Patrols.

1832 Het eerste speciale politiebureau van Bow Street wordt gebouwd op nummer 33/34, terwijl er nog steeds gerechtelijke procedures plaatsvinden op nummer 4/3.

1839 Het werk van de Bow Street Runners wordt officieel opgenomen in de nieuw gevormde Metropolitan Police

1881 Onder controle van de Metropolitan Police wordt op Bow Street 28 een speciaal gebouwd gezamenlijk politiebureau en Magistrates’ Court geopend, ter vervanging van alle voorgaande gebouwen.

1895 Toneelschrijver, dichter en auteur Oscar Wilde wordt 's nachts vastgehouden in de cellen van het politiebureau van Bow Street na beschuldigingen dat Wilde homoseksueel is – wat destijds illegaal was.

1967 PC Norwell Roberts begint te werken in Bow Street als de eerste zwarte officier van de Metropolitan Police.

1968 De Kray Twins, vaak beschouwd als de meest beruchte gangsters van Londen, verschijnen voor de Bow Street Magistrates’ Court, beschuldigd van twee moorden.

1981 WPC Lee-Jane Yates begint te werken in Bow Street als de eerste vrouwelijke Chinese officier van de Metropolitan Police.

1992 Na 111 jaar zijn de faciliteiten op het politiebureau van Bow Street niet langer geschikt voor hun doel. Officieren en operaties worden overgebracht naar het nabijgelegen politiebureau Charring Cross en op 5 oktober gaan de stationsdeuren voor de laatste keer dicht.

2006 De rechtbank blijft open na de sluiting van het politiebureau. Tegen de tijd dat het uiteindelijk werd gesloten, was er al 266 jaar een rechtbank in Bow Street actief.""

Dit is een zeer kleine tentoonstelling waar je ook in de voormalige cellen kan kijken en ook een inkijk krijgt in de geschiedenis van de Londense Politie die op dag van vandaag nog altijd geen wapens dragen. Vlak gelegen aan het 'Royal Opera House' en 'Covent Garden' is het als je daar toch bent en tijd over hebt leuk om binnen te stappen.

Alle info via de website.

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Bow Street Police Museum

Comments


bottom of page