top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Disney's AIDA


Disney's AIDA

""AIDA speelt zich af in Egypte, dat in oorlog is met Nubië. Wanneer de Nubische krijgster Aida afdwaalt van het slagveld, ontmoet zij de Egyptische legerkapitein Radames. Aida wordt gered door de Nubische koningin, de kandake. Als Aida uiteindelijk toch gevangen wordt genomen, ontdekt Radames dat zij de Nubische prinses is. Hij spaart haar leven door haar als bediende te schenken aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte. Te midden van de spanningen tussen de nationaliteiten ontstaat er ook een beladen driehoeksverhouding tussen Radames, Amneris en Aida. De farao heeft een huwelijk tussen Radames en Amneris aangekondigd, maar Aida en Radames worden verliefd op elkaar, terwijl Aida verscheurd wordt door een innerlijke tweestrijd; haar liefde voor Radames wordt gezien als een verraad van haar eigen land en volk.""

Aida ging in maart 2000 in première op Broadway. Reeds op 21 oktober 2001 was de musical als Europese première te gast in het circustheater in Scheveningen. In 2023 werd het verhaal opnieuw in productie genomen.

De muziek geschreven door Elton John en teksten door Tim Rice lieten zich inspireren door de gelijknamige opera uit 1871 van de taliaanse componist Giuseppe Verdi.

Martine Bijl zorgde voor de vertaling van de originele liedjesteksten. In de opvoering die we bezochten werd de hoofdrol van Aida gespeeld door Talita Angwarmasse die een zeer emotionele en zeer sterke vertolking neerzet. Geflankeerd door Naidman Severina als Radames en April Darby als Ameris. Wat deze creatie een beetje apart maakt is het gevoel van de echte opera die eronder schuil gaat en je hoort zeer duidelijk de hand van de meester Elton John. Nog te zien in het AFAS theater tot en met 14 april. Tickets en info via de website. Een aanrader!

Disney's AIDA


Disney's AIDA

Disney's AIDA

Disney's AIDA

Disney's AIDA

Disney's AIDA

Disney's AIDA


Comentarios


bottom of page