top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Ensor in het KMSKA


De intrige (1890) - James Ensor
De intrige (1890)

Het KMSKA heeft één van de grootste collecties van James Ensor. Uiteraard is het James Ensor huis in Oostende zeker een bezoek waard om je onder te dompelen in zijn leven. Hier in het KMSKA krijg je dan een heel uitgebreid overzicht van zijn werken.

In de brochure beschrijven ze Ensor zijn leven als volgt: ""James Sidney Ensor groeit op in Oostende als zoon van een Belgische moeder en Engelse vader. De familie verhuurt gastenkamers en heeft een souvenirwinkeltje met curiositeiten. Zoals groteske carnavalsmaskers. Die spelen later een grote rol in zijn schilderijen. Net zoals vrouwen. Logisch. Na de dood van zijn vader in 1887 zorgt James voor zijn moeder, zijn inwonende tante Mimi, zijn zus Mariette én haar dochter Alexandrine. Het creatieve virus heeft Ensor al snel te pakken. Hij schrijft zich in bij de lokale tekenschool. Vanaf zijn 16de schildert hij in open lucht. Thuis op zolder installeert hij een eigen atelier. Ensor is honkvast, maar trekt toch naar de academie van Brussel. Daar proeft hij van de vrijzinnige sfeer. En maakt er kennis met graficus Félicien Rops en schrijver Eugène Demolder.

Is het door de vele vrouwen die hem thuis omringen? Feit is dat Ensor naast stillevens en zeezichten graag portretten tekent van jonge burgervrouwen. De Oestereetster is een topstuk van Europees realisme.

Stilaan ontwikkelt Ensor een eigen beeldtaal. Hij experimenteert met licht, lijn en kleur. In zijn taferelen duiken macabere motieven op: carnavalsmaskers en skeletten. Het leidt tot wereldberoemde maskerades zoals De intrige. Onder andere kunstenaar Paul Klee laat zich sterk door hem beïnvloeden.

Stilzitten is niet zijn sterkste punt. Hij laat van zich spreken tot aan zijn dood. Zo publiceert hij over kunst, onthult zijn eigen standbeeld in Oostende, treedt regelmatig op als gelegenheidsspreker, schrijft een libretto, componeert muziek voor een balletstuk, maakt daar de kostuums én decors voor, krijgt de titel van baron én ontmoet Einstein. Op 19 november 1949 sterft hij in Het Heilig Hartziekenhuis in zijn geliefde Oostende. Alle info en tickets op de website.

Azalea's  (1920-1930) - James Ensor
Azalea's (1920-1930)

De rog  (1880) - James Ensor
De rog (1880)

Het schilderend geraamte (1896) - James Ensor
Het schilderend geraamte (1896)

Sloepen (1890) - James Ensor
Sloepen (1890)

De haven van Oostende (1900) - James Ensor
De haven van Oostende (1900)

Adam en Eva uit het aardeparadijs verjaagd  (1887) - James Ensor
Adam en Eva uit het aardeparadijs verjaagd (1887)

Het burgersalon  (1881) - James Ensor
Het burgersalon (1881)

Ecce Homo - Christus en de critici  - James Ensor
Ecce Homo - Christus en de critici

Duivels rossen engelen en aartsengelen (1888) - James Ensor
Duivels rossen engelen en aartsengelen (1888)

De intrede van Christus in Brussel  (1898) - James Ensor
De intrede van Christus in Brussel (1898)

Stilleven met chinoiserieën (1906) - James Ensor
Stilleven met chinoiserieën (1906)


bottom of page