top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Jeanne d'Arc - Historalia


Jeanne d'Arc (1412-1431) stierf op 19 jarige leeftijd op de brandstapel door toedoen van een partijdige kerkelijke rechtbank. Onterecht zo bleek 25 jaar later na herziening van het proces door Paus Calixtus II. In 1456 kreeg ze de titel van martelares, de Rooms-katolieke kerk verklaarde haar in 1909 zalig en in 1920 werd ze heilig verklaard.

Geboren tijdens de Franse burgeroorlog zou ze een cruciale rol spelen in de Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en England.

Door het verkrijgen van visioenen door de heilige Catharina, Margaretha en aartsengel Michäel voelde ze zich geroepen om Frankrijk van de Engelsen te bevrijden.

Na vele successen liep ze vast bij de bevrijding van Parijs en werd ze gevangen genomen.

Historalia brengt dit spektakelstuk wederom naar 'De Merode' in Westerlo en dit na 'Rubens', '1830', 'Albert I' en 'Marie Antoinette'.

Het is en blijft een geweldige prestatie om dit naar het podium te brengen met zo'n grote massa spelers en figuranten. En allemaal spelen ze heel overtuigend en zitten gegoten in hun rol. Een prachtprestatie van Lotte Stevens die het stuk draagt en daarin wordt gesterkt door ja alweer een schitterende vertolking door Pieter Jan de Paepe (vorig jaar de schitterende Damiaan). Floris Devooght vertolkt een prachtige versie van Dauphin Karel VII en ook te onthouden de floriante Maria van Anjou door Helle Vanderheyden en de strenge Christelijke Pierre Cauchon door Erik Goris.

Naar goede gewoonte is de muziek van Sam Gevers die nu in samenwerking met Jelle Cleymans als tekstschrijver zich wederom een trapje hoger op de ladder zet.

Laat ons zeggen dat het enige minpuntje in een aantal massascènes zit waarin er wordt gevochten en daarin loopt het ondanks de vele goede bedoeningen toch wat fout. Het haalt de snelheid uit het stuk en is niet geloofwaardig genoeg. Het is een massa spektakel maar het mag misschien ook soms iets kleiner zijn.

Maar dit wordt allemaal goed gemaakt na de pauze waar het stuk elke minuut sterker wordt. Een aanrader. Alle info via de website voor de extra voorstellingen.

Jeanne d'Arc - Historalia


Jeanne d'Arc - Historalia

Jeanne d'Arc - Historalia

Jeanne d'Arc - Historalia

Jeanne d'Arc - Historalia

Jeanne d'Arc - Historalia

Opmerkingen


bottom of page