top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Jesus Christ Superstar


Jesus Christ Superstar Musical 2024

De rockopera Jesus Christ Superstar werd in 1970 uitgebracht als een album met oa. Ian Gillan, Yvonne Elliman en Murray Head en verscheen vervolgens vanaf 1971 als musical in Londen en NY. Reeds in 1973 werd er een verfilming van gemaakt.

Deze musical zwerft sindsdien de wereld rond en dit jaar werd deze onder de regie van Ivo Vanhove in een gloednieuwe jas gestoken. Zelf zegt hij hierover: "“Ik wil het publiek iets laten zien wat ze nog nooit eerder hebben gezien. En dat we iets anders met deze Jesus Christ Superstar doen. Het podium is een snelkookpan, klaar om te exploderen. ik wil dat het publiek zich daar deel van voelt, om hun rol te spelen. Dit verhaal gaat over menselijkheid, vriendschap en de twijfel die we allemaal hebben. Een Jesus Christ Superstar voor de 21e eeuw, met de thema’s van vandaag, voor de de mensen van vandaag.”"

Het eerste dat opvalt is het decor ontwerp. Er is enkel een rond vlak waarop de spelers zich bewegen en daarrond bevinden zich ook een groot aantal gewone toeschouwers. Deze worden een onderdeel van het verhaal en worden zelfs helemaal opgenomen in het laatste avondmaal waar brood en wijn wordt gedeeld. Een strakke choreografie levert regelmatig prachtige beelden op. Er wordt zeer kort op mekaar gespeeld wat de intensiteit verhoogd. En dan is er natuurlijk de muziek live stevig gebracht en met een zeer goede zaalmix neergezet voor de straffe vocalisten met Jeangu Macrooy als Jesus, Lucas Hamming als Judas en Edwin Jonker als Pilates. Van deze drie is enkel Hamming volledig thuis in de musical en theaterwereld en komen de andere twee meer uit puur muzikale richting maar wat een stemmen! Je herkent de hand van Ivo Vanhove en het deed me terug denken aan zijn andere geweldige regie van David Bowie's Lazarus in 2020. Dit is echt weer top. Het gaat in één stuk door en de 100 minuten zijn voorbij voordat je beseft. Het blijft 'de' rockmusical bij uitstek nu ook nog 53 jaar later.

Bekijk hier de trailer en het nummer Simon Zealotes en Hosanna.

Nog te zien tot half oktober op verschillende locaties. Alle info via de website.

Er was geen toelating voor het schieten van beelden van de greeting.

Jesus Christ Superstar Musical 2024

Jesus Christ Superstar Musical 2024

Jesus Christ Superstar Musical 2024

Comments


bottom of page