top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Klimaatzaak


Klimaatzaak

""In 2014 besloten 11 bezorgde burgers actie te ondernemen tegen het kwakkelende Belgische klimaatbeleid. Ze richtten een vzw op en startten een rechtszaak tegen de bevoegde overheden. Inzet van de rechtszaak: België op zijn verantwoordelijkheid wijzen in de wereldwijde strijd tegen klimaatopwarming.""

Samen met bijna 70.000 burgers voert vzw Klimaatzaak een rechtszaak om de Belgische overheden te dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. In juni 2021 gaven de rechters ons gelijk: ze oordeelden dat het Belgische klimaatbeleid zo ondermaats is dat het onze mensenrechten schendt. Maar omdat de rechters geen bindende uitstootreducties oplegden, gingen we in beroep.""

Nu op 14 September start deze procedure. Alle informatie kan je hierover lezen en volgen op hun website waar je eveneens een medestander kan worden en/of een donatie kan doen.

In aanloop naar de startdag van deze procedure was er een in Het Depot een benefiet gepland voor het klimaat. Een aantal Belgische muzikanten trok hier tijd voor uit om gratis op dit concert een drietal nummers te brengen.

Het was tijd voor muziek van Stijn Meuris - Lady Linn - Frank Vander linden - Daan - Emmy d' Arc- Wannes Cappelle en Pieter-Jan De Smet maar tussendoor ook even wat feiten gebracht door Serge de Gheldere en Francesca Vanthielen, Nic Balthazar en Stijn Meuris alle 4 mede oprichters van dit collectief.

En muzikaal was het genieten. Stijn Meuris begeleid door Frank Vander linden en Lady Linn met 'Een heel klein beetje oorlog' en 'Satelliet Suzy' Lady Linn bracht met 'Dragons' een mooie ode aan haar zoontje. Daan bracht dan weer een versie van 'Chemical' een nummer van de eerste plaat 'Berchem' (2000) van 'Dead Man Ray'. Pieter-Jan Desmet brengt kortelings een nieuwe plaat uit en bracht hier al een nummer van.

Wannes Cappelle met 'Ploegsteert' en de boodschap 'Naar de Wuppe'. Tussen deze grote muzikanten het jonge talent van Emmy D'Arc die iedereen omver blies met haar sterke performance met eigen werk 'Tell the world' en een pakkende cover 'Troy' van de onlangs overleden Sinéad O'Connor. Frank Vander linden sloot de avond mooi af met 'Ik dacht aan een vrouw' en in een duet met Stijn Meuris 'Van God los'.

De avond werd afgesloten met een samenzang van artiesten en concertgangers met een aangepaste versie van 'Bella Caio' of 'Sing for The Climate'.


Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak

Klimaatzaak

Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak
Klimaatzaak


Comentarios


bottom of page