top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

La B IO Mista - Koen Vanmechelen


We kennen Koen Vanmechelen van zijn succesvolle kunstwerk ComingWorldRememberMe in Ieper. 600.000 beeldjes uit klei - elk een symbool voor een slachtoffer van Wereldoorlog I op Vlaamse bodem.


En ook van zijn project 'de kip'. Einde jaren negentig begon zijn project 'Cosmopolitan Chicken Project (CCP) een artistiek kruisingsproject met kippen. Sinds de oprichting bijna twintig jaar geleden, is het resulterende kunstwerk getoond in tentoonstellingen over de hele wereld. Elke opeenvolgende generatie van de CCP heeft bewezen veerkrachtiger te zijn, langer te leven, minder vatbaar te zijn voor ziekten en minder agressief dan de vorige. Dit heeft ook de interesse van de wetenschap gewekt.

In Genk op de voormalige terreinen van de oude dierentuin van Zwartberg heeft hij nu

"LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven."


"Een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab. "


Het is een mix van kunst en wetenschap. Het is zeker aan te raden een bezoek te brengen in bijzijn van een gids. Alles heeft betekenis waar je soms ongeacht aan voorbij wandelt. Toch is het ook zeker de moeite als je passeert om alvast de sfeer op te snuiven.


"Vanuit LABIOMISTA bouwt Vanmechelen een netwerk van Open Farms in de rest van de wereld. Voor hem reikt kunst verder dan het object: van dieren tot diep in de gemeenschappen. 


De Open Farms zijn vrijplaatsen van creatie en herbronning. Fysieke ontmoetingspunten tussen kunst, wetenschap en industrie, op onconventionele, inspirerende en unieke locaties. Stuk voor stuk gelegen op snijlijnen van mens-cultuur-natuur, van heden-verleden-toekomst. Warm ingebed in de gemeenschappen, die de verschillende projecten tot bloei doen komen. 

De coördinatie van de Global Open Farms is in handen van Koen Vanmechelens echtgenote Inge Kindt.

Naast LABIOMISTA zijn er oa. Global Open Farms in Harare (Zimbabwe), Detroit (US) en Addis Abeba (Ethiopia)."

Het is geen makkelijke materie maar meer informatie vind je op de website van Labiomista en de site van Koen Vanmechelen.

コメント


bottom of page