top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Les Misérables


Voor de start van deze musical moeten we al teruggaan tot 1980 toen het gelijknamige boek van Victor Hugo door Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil werd beperkt tot een franstalige musical. Pas 5 jaar later in 1985 wordt deze vertaald naar het Engels en in 1991 tekende Seth Gaaikema voor de Nederlandse vertaling. Eind jaren 90 werd deze productie ook voor de eerste keer in Belgïë gespeeld. Momenteel loopt de productie in België en Nederland en is nog te zien tot begin 2024. De cast bestaat daarom uit een mix van Nederlanders en Vlamingen.

“”Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobserdeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?””

Na de première niets dan lovende kritieken over deze productie. Aan de Belgische kant met Nordin De Moor (inspecteur Javert) , Lante Tavernier als Eponine en Jonas van Geel in de rol van Thénardier. Milan Van Waardenburg in een schitterende Jean ValJean, Goele De Raedt als Madame Thenardier, Sem Gerritsma als Cosette en Chana Hewit als Fantine. Het is en blijft één van de mooie musicals met de eeuwig mooie nummers hier gespeeld door een live orkest.

De musical is in België nog te gast in Antwerpen en Gent en gaat dan terug Nederland in. Dus nog veel kansen om de topproductie te gaan bekijken. Alle info op de website.








Comentarios


bottom of page