Na verschillende locaties over de jaren heen is de 'Kunsthal Extra City' in 2020 geland in het voormalige Dominicanenklooster in de Provinciestraat in hartje Antwerpen. Op zich al een speciale locatie met aparte mogelijkheden. In hun missie statement op hun website schrijven ze het als volgt: ""Met een open blik, scherpe keuzes en aandacht voor de kunstenaar ontwikkelt Kunsthal Extra City relevante tentoonstellingen die complementair zijn aan andere kunstenorganisaties. Samen met ons publiek willen we verrast worden door artistieke, hedendaagse projecten die zich nadrukkelijk positioneren binnen een maatschappelijke, sociale of politieke context.
Impact op en zorgzaamheid voor het beeldende kunstenveld gaan hand in hand met een genereuze ontvangst van onze bezoekers. Zo creëren we een veilige omgeving voor meerstemmigheid, verbeelding, nieuwe ervaringen en eigenzinnige ideeën.""
Nog tot 29 mei loopt er nu de expo 'Made in X'. Op dag van vandaag is er zo veel zo vanzelfsprekend dat we ons niet meer afvragen waar komt dit vandaan. Hoe wordt dit gemaakt. Welke grondstoffen zijn daarvoor nodig. Waar worden deze ontgonnen.
Er zijn wel kanalen waarlangs we worden gesensibiliseerd voor eerlijke handel, eerlijke producten maar onze grote onwetendheid leidt tot een vrijgeleide voor sociale uitbuiting en de verstoring tussen mens en natuur.
Met 'Made in X' gaan kunstenaars hier dieper op in en zetten een vraagstelling op rond al deze vraagstukken. De vragen en beschrijvingen vind je in de zeer duidelijk geschreven brochure die je mee krijgt tijdens de tentoonstelling.
Zeker de moeite om te bezoeken en 1 keer per maand op zondag is er ook een gratis rondleiding. Alle info via de website. Gelijklopend aan deze tentoonstelling is er ook 'Periphery' en 'To the Bone' te bekijken.
Deze sculpturen werden in klei gemaakt door voormalige plantage arbeiders. Deze worden vervolgens gescand in Europa gemodelleerd in chocolade, palmvet of hout uit Congo. Met de verkoop van deze kunstwerken koopt CATPC congolees land terug van de westerse plantages en gaat zo de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen tegen.
Uit de catalogus: ""The Blood of Stars van Raqs Media Collective legt het licht van de sterren in het oog van een stervend rendier vast en luistervinkt in een ijzermijn naar de logica van het ontginnen. De film verkent tevens de tunnels van een verlaten ondergrondse mili- taire basis binnen de noordpoolcirkel die ongebruikt werd achter- gelaten, maar oorspronkelijk bedoeld was ter bescherming tegen een nucleaire winter.The Blood of Stars nodigt ons uit om na te denken over de paral- lellen tussen de ondergrondse aanwezigheid van ijzer – een vluchtig overblijfsel van de sterren, diep in de aarde verborgen – en de aders van warmbloedige zoogdieren. De film legt ook linken tussen meteorieten en vlekken op het lemmet van een scherp mes waarmee in vlees gesneden wordt. The Blood of Stars capteert de resonanties tussen mijnbouw, militarisme en de veranderingen die deze teweeg brengen in een afgelegen landschap.""
Comments