top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Magdalena - The Singing Factory


Magdalena - The Singing Factory

The Singing factory misschien nog wat onbekend is een productiehuis voor musicals die voor elke productie werken met jongeren die via audities gecast worden om dan een rol te spelen samen met professionals uit de Benelux.

In 2018 vond hun eerste creatie 'Magdalena' de weg naar het publiek. Dit werd heel goed onthaald. Nu 2024 in de nasleep van enkele schandalen die zich ook weer in de wereld van de rooms-katolieke middens situeerde werd het verhaal van 'Magdalena' ook weer actueel.

""Magdalena neemt je mee naar het Ierland van de twintigste eeuw, en vertelt het schrijnende, waargebeurde verhaal van 30.000 jonge vrouwen, die verplicht in kloosters gedumpt werden, waar ze dagenlang, van vroeg tot laat, dwangarbeid moesten uitvoeren in barre omstandigheden. Het laatste klooster sloot pas de deuren in 1996, en sindsdien werden al verschillende massagraven ontdekt met honderden babylijkjes. Allemaal kinderen die geboren werden in de kloosters.

In Magdalena maken we kennis met Rose, Emma en Sarah, drie meisjes die elk om een andere reden naar een klooster worden gestuurd. Rose is ongewenst zwanger, Emma heeft een vriendje, wat haar moeder niet kan verkroppen, en Sarah’s vader kan de eindjes amper nog aan elkaar knopen en ziet geen andere optie dan zijn dochters naar het klooster te sturen. In het klooster zwaait Zuster Margaret de plak. Ze voert er een schrikbewind, en alle meisjes die er terecht komen, breken vroeg of laat. Tot Emma’s vriendje Aeden aan de kloosterpoort verschijnt…""

Dit verhaal en hoe dit zolang heeft kunnen duren is nog steeds onbegrijpelijk en hard en dit wordt sterk op scène gezet door de grote groep van 39 jonge acteurs samen met Ann Van de Broeck en Ivan Pecnic.

In zulke grote groep heb je uiteraard wel enig niveau verschil maar dat hoort er nu eenmaal bij in deze producties waar de samenzang dan wel weer heel sterk naar voren komt. De jonge hoofdrollen door Lotte Villays, Emma Vanthielen en Mona Theuwissen aangevuld met Mauro Janssens zijn zeer sterk gespeeld en gezongen samen met het live orkest.

De locatie 'Blikfabriek' is een smeltkroes van ideeën uit alle hoeken van cultuur, muziek, natuur, sport, ontspanning, buurtcafé en nog zoveel meer gelegen Hoboken.

Deze alternatieve en basic ruimte is dan ook zeer geschikt voor deze jonge productie.

Een aanrader voor de musical liefhebber die ook de kleine alternatieve producties wil leren kennen.

Deze productie speelt nog tot 5 mei. Alle info en tickets via de website.

Magdalena - The Singing Factory

Magdalena - The Singing Factory

Magdalena - The Singing Factory

Magdalena - The Singing Factory

Magdalena - The Singing Factory

Magdalena - The Singing Factory

Comments


bottom of page