Nu te zien in het MHKA een aantal van de transport uitvindingen van Panamarenko.
Op site van het MHKA omschrijven ze deze kleine opmerkelijke tentoonstelling als volgt:
""Panamarenko (1940-2019) is een van de meest opmerkelijke Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij was tegelijk uitvinder, ingenieur, dichter, natuurkundige en visionair. In zijn werk komen kunst en technologie samen in de vorm van poëtische en ingenieuze constructies zoals vliegtuigen, auto's, zeppelins, vliegende schotels, rugzakhelikopters, onderzeeërs en stappende vogels.
Deze presentatie brengt verscheidene ‘transportobjecten’ samen, waaronder Prova Car(1967), een topstuk van de Collectie Vlaamse Gemeenschap. De Prova Car is een menselijke, poëtische versie van een Formule 1-wagen. Panamarenko streeft naar innovatie en efficiëntie. Zo ontwerpt hij zeppelins die ‘veilig’ kunnen botsen in het luchtruim en rugzakhelikopters waarmee je loodrecht kan opstijgen in de stad. De Zwitserse fiets (1967) is met haar kleiner voorwiel ontwikkeld om efficiënt te klimmen in de bergen. Met de duikboot Panama (1996) wil Panamarenko vanaf de Barentszzee oversteken naar de Noordpool. Het imposante ruimtetuig Bing of the Ferro Lusto (1997) dient om te navigeren tussen de magnetische velden in de kosmos! Al deze vliegende, varende, rijdende of zwevende toestellen getuigen van een onuitputtelijke drang naar durf en avontuur. Zelfs een karabijn met hoge verplaatsingssnelheid hoort daar bij.
Het M HKA beheert vandaag het legendarische Panamarenkohuis in de Seefhoek en draagt zorg voor het Panamarenko-archief. Het M HKA bereidt zijn collectie voor op het nieuwe museum, dat er in 2030 zal zijn. Panamarenko staat daarin centraal, en dat zal ook zichtbaar zijn in de toekomstige permanente collectiepresentatie. Cruciaal voor zijn ensemble is het topstuk die de Vlaamse Gemeenschap verwierf. Dit jaar kwam daar een belangrijk werk bij: Antwerpen kocht voor haar Stadscollectie hedendaagse kunst Rugzakvlucht 4KW (1984), de rugzakmotor die hier voor het eerst wordt gepresenteerd."" Nog te zien tot 7 januari 2024 in het MHKA.
Comments