Grace Ndiritu (1982) is een Britse-Keniaanse kunstenares die gebruik maakt van performances, textielwerk, publicaties, fotografie en het sjamanisme. Het FOMU vroeg haar om in dit kader een tentoonstelling te maken vanuit de collectie van het museum.
Het is een aparte maar ook boeiende invalshoek. FOMU beschrijft het als volgt: ""In haar kunstpraktijk onderzoekt Ndiritu onze snel veranderende wereld. Ze ziet het sjamanisme als een manier om ‘het stervende kunstmuseum’ nieuw leven in te blazen. Grace Ndiritu creëert met deze tentoonstelling een toevluchtsoord, een plek om te vertragen en te bezinnen. Ze nodigt je uit om met open blik te kijken, intuïtieve verbanden te leggen en het rationele denken achterwege te laten.""
Bij het binnentreden van de ruimte wordt je gevraagd je schoeisel uit te doen en krijg je via een audiogids de start van een pad door de tentoonstelling en de ruimtes die ze beschrijft als een houten scenografie geïnspireerd op de Californische huizen van de 20ste eeuw waaraan ze een soort spirituele technologe toeschrijft.
Het is zeker de moeite waard en een aparte ervaring om tijdens dit bezoek mee te gaan in het verhaal en de verbanden te zoeken.
In de laatste kamer zie je ook het 'Keizerpanorama' uit 1905. In die tijd een moderne machine om een fotografisch verhaal in 3D naar het publiek te brengen. Toen magie nu een wonderbaarlijk stukje erfgoed.
Dit alles te beleven in het Foto Museum in Antwerpen en dit nog tot het einde van dit jaar. Wil je meer zien dan kan je naar het SMAK in Gent waar Grace Ndiritu artist in residence is en nu haar tentoonstelling 'Healing the museum' loopt.
Comments