top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Steve Hackett , Genesis Revisited - Seconds Out World Tour


Laten we kort starten met wat geschiedenis. Genesis opgericht in 1967 met toen nog Peter Gabriel als zanger werd in de beginperiode bestempeld als de avant-garde van de toenmalige popmuziek. Mijn eerste kennismaking was de LP 'Selling England by the Pound' uitgebracht in 1973 met het nummer 'Firth of Fifth' wat één van hun topnummers is gebleven en dus volgend jaar ook 50 jaar wordt. Maar goed in 1970 ontstaat de klassieke line-up als Steve Hacket wordt aangetrokken als nieuwe gitarist en Phil Collins als nieuwe drummer. Als Peter Gabriel de groep in 1975 verlaat neemt Phil Collins uiteindelijk ook de vocals voor zijn rekening. En in 1977 verschijnt er dan het live album 'Seconds Out' voor velen fans een mijlpaal in hun vroegere werk. Het zal ook het laatste wapenfeit zijn voor Hackett die de band daarna verlaat en solo gaat.

Genesis toert op dit moment in Europa met hun 'The last Domino?' maar dus ook hun oud bandlid Steve Hackett die deze LP 'Seconds Out' integraal live op de planken brengt. In België was dat in de stadsschouwburg in Antwerpen.

Het concert opende met een greep uit zijn solowerk. 'Clocks-The Angel of Mons' uit 1975 met daarop volgend 'Held in the Shadows' van zijn laatste plaat 'Surrender of Silence' uit 2021. De set voor de pauze werd afgesloten met het instrumentale stuk uit 'Shadow of the Hierophant' uit 2013. Allemaal sterke nummers met een grote sound waarover Hackett zijn 1957 Gibson Les Paul Goldtop laat schitteren. En dan na de pauze waar iedereen toch voor gekomen was de integrale 'Seconds Out'. Hier moeten we verder niets over zeggen de keren dat we dit dubbel album gedraaid hebben met als favoriet de b-kant van de eerste plaat met 'firth of fifth' en 'the lamb lies down on broadway'.

Het integrale werk werd zeer waarheidsgetrouw gebracht en het Phil Collins show gedeelte in 'I know what I Like' werd hier opgevangen door een solo van Rob Towsend op saxofoon. Het moet gezegd worden dat in het begin je zeker de stem van Collins mist maar gaandeweg wint zanger van dienst Nad Sylvan, met soms iets te weinig kracht in zijn stem toch meer en meer terrein. De ritme sectie met drummer Craig Blundell en bassist Jonas Reingold staan als een huis met daarop de keyboards van Roger King.

In de toegift krijgen we nog zoals vroeger in de goeie oude tijd een echte drumsolo. Pure nostalgie. Ze touren momenteel nog verder door Europa. Alle info op de website.






Comments


bottom of page