top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Tangerine Dream


Voor Tangerine Dream moeten we terug naar de jaar 1967 Berlijn waar de ondertussen overleden Edgar Froese (1944-2015) de groep oprichtte. In 1974 verlegden ze een aantal bakens in de elektronische muziek met hun plaat 'Phaedra' die in de UK goud scoorde.

Later zou blijken dat hun werk de basis heeft gelegd voor de ontwikkeling van de electro niche dansmuziek. Tot op dag van vandaag is Berlijn nog altijd een mekka voor de electronische muziek getuige daarvan de jaarlijkse 'Superbooth' beurs tijdens de maand mei.

Momenteel toeren ze met hun 'From Virgin to Quantum years' de wereld rond. De huidige leden zijn: Thorsten Quaeschning, Hoshiko Yamane and Paul Frick.

Op hun website schrijven ze: ""Over the last 50 years the band released far more than 100 studio albums, created over 60 film scores and was seven times Grammy nominated."" Dus meer als genoeg werk voor een avond onvervalst synthesizer werk.

Openen deden ze 'Stratosfeer' het openingsnummer van hun gelijknamige plaat uit 1976 gevolgd door 'Logos' (1980). 'Continuum' werd het eerste nummer van hun nieuwste plaat 'Raum' (2022) met wat later 'Raum'. Dan ging het terug jaren 80 met 'The dream is always the same' en 'Choronzon' en hier bleven we ook tot het laatste nummer 'Phaedra' de plaat die ook nog in mijn collectie zit. In de bisronde speelden ze nog een real-time compositie met de inspiratie van het moment. In deze muziek de sub ook echt voelbaar aanwezig alsmede een onberispelijke licht en beeld show. Dat het publiek overwegend de oudere garde was zal niemand verbazen, maar toch ook nieuwe jonge zieltjes, hun verhaal is zeker nog niet ten einde. Dit jaar spelen ze nog in Nederland, Frankrijk en Duitsland en staan ook de UK en USA op het programma. Alle info via hun website.








Comments


bottom of page