top of page

The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro

  • Foto van schrijver: Rik Beirinckx
    Rik Beirinckx
  • 11 mrt
  • 2 minuten om te lezen

The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
Seven dots of plenty

""Het KIT - Kunst im Tunnel ligt direct onder de Rijnpromenade in Düsseldorf in een ruimte tussen twee grote verkeerstunnels en werd in 2007 geopend als spectaculaire ontmoetingsplek en brandpunt voor hedendaagse kunst. Het KIT ligt op dezelfde breedtegraad als het Ministerie voor Gezinszaken en de voormalige Rijkskanselarij op de Horionplatz. De ruimte werd al experimenteel gebruikt voor evenementen na de voltooiing van het Rijnpromenadeproject in 1995. Het idee om de ruimte permanent te gebruiken - vooral gepromoot door de kunstwereld - was op dat moment echter uitgesloten vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen.

De architectenstudio Fritschi/Stahl/Baum, die al de plannen en het ontwerp voor de Rijnpromenade had geleverd, kreeg in 2006 - het openingsjaar van de Quadriennale Düsseldorf - de opdracht om een concept te ontwikkelen voor de realisatie van een tentoonstellingsruimte. De zichtbare ingang van het KIT - een glazen paviljoen aan de Rijn op de Promenade zelf - herbergt het KIT Café, een van de mooist gelegen gastronomische adressen aan de Rijn. Als de zon schijnt, is het terras met een prachtig uitzicht op de meanderende Rijn, de zogenaamde Rijnknie, een plek om te ontspannen en te genieten.

De schilderes Melanie Loureiro combineert levende wezens die een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op de kijker in haar uitvergrote, gedetailleerde afbeeldingen van planten en insecten. Zo geeft ze een kleurrijke en in sommige gevallen fantastische uitdrukking aan vegetatie die tot zwijgen is gebracht door monocultuur en selectief kweken, en brengt ze ons dichter bij het leven van rupsen, vlinders en spinnen, alsof we ze onder een microscoop observeren, terwijl ze hen ook dichter bij ons brengt in grootte. In haar onderwerpkeuze wordt Loureiro beïnvloed door de afname van insectenpopulaties en de gevolgen daarvan voor het ecosysteem. De zwarte zwaluwstaartvlinder en zijn rups komen vaak voor in haar schilderijen. Deze soort stierf bijna uit in de jaren 1980 door het gebruik van pesticiden. Motten, waarvan de verdwijning minder voor de hand ligt door hun overwegend nachtelijke bestaan, zijn een ander terugkerend onderwerp van de schilderes.

Loureiro maakt deel uit van de traditie van wetenschappelijke kunstenaars, waaronder Maria Sibylla Merian en Cornelia Hesse-Honegger. Werken zoals Hans Werner Ingensiep's History of the Plant Embryo, Hugh Raffles' Insectopedia en Jean-Henri Fabre's Souvenirs entomologiques dienen als inspiratiebronnen voor de tentoonstelling, die gericht is op een beter begrip van het levensweb, waarin wij net zo met elkaar verweven zijn als dieren en planten.""

Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 9 juni. Alle info op de website.

The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
My roots whisper where my limbs cannot reach
The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
Imprints of self defense
The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
Gilded Trail
The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
One molecule of scent in a cubic yard of air
The Interconnectedness of Creatures - Melanie Loureiro
Unfurling in a crescendo of a moonlight




コメント


bottom of page