Jim Shaw (1952) krijgt in het MHKA een solotentoonstelling met vooral werk van de laatste tien jaar. Je ontdekt al vrij snel dat deze kunstenaar iets heeft met haar, kapsels en pruiken die opduiken doorheen zijn werken. Gek genoeg is dit thema de laatste jaren vrij actueel, denken we maar aan Trump, Wilders of Boris Johnson met hun speciale kapsels. De tentoonstelling toont een groot aantal schetsen die de basis zijn voor het defintieve werk dat je verder in de tentoonstelling kan ontdekken.
Je maakt ook kennis met de 'Thrift Store Paintings'. Sinds 1976 verzamelt Jim Shaw schilderijen van amateur kunstenaars. De werken die tussen 5 en 35 dollar per stuk mogen kosten zijn een mengeling van banale en absurde taferelen. Jim vertelt het zo: "Iedereen projecteert altijd zijn eigen psyche op eender welke kunst. Als je kringloopwinkels of rommelmarkten afloopt dan kan je cultuur op een of andere manier psychoanalyseren. Ik ben op zoek naar dingen die gaan over de onbewuste drijfveren van Amerikanen of mensen in het algemeen." In de ronding van de zaal zie je je hier alvast een heel grote verzameling.
Het MHKA gaat verder: ""Sinds de late jaren 1970 bouwt Jim Shaw aan een complex en spannend oeuvre dat bestaat uit foto’s, tekeningen, sculpturen, schilderijen, installaties, films en muzikale performances. Populaire vormen van cultuur zoals stripverhalen, Hollywoodfilms en karikaturen maken een essentieel onderdeel uit van zijn werk, net zoals religie, volksgeloof, vrijetijdscultuur en amateurkunsten. Zijn diepgaand kritisch onderzoek naar de manier waarop we waarden en overtuigingen construeren, gaat samen met een onuitputtelijk rijke beeldtaal. “The Ties That Bind presenteert zich als een fictieve, maar tastbare omgeving, als een hallucinatie waarin de aanwezigheid van pijlers van westerse waardenkaders wijst op ons eigen denken, maar ook op de ruimte die kan ontstaan voor een heronderhandeling van deze dominante waarden.”– Anne-Claire Schmitz, curator van de expo
De tentoonstelling presenteert tekeningen, schilderijen en foto’s van Jim Shaw naast grote immersieve installaties die de kernmotieven van de kunstenaar uitlichten. Kapsels en pruiken, mannelijke figuren (waaronder ook zelfportretten) of huishoudapparaten: het zijn thema’s waar Shaw doorheen zijn carrière bijna obsessief naar terugkeert. Zo toont het M HKA The Wig Museum (2017), een soort museum binnen het museum, waarin een verzameling pruiken van allerlei historische machtsfiguren (zoals een Franse aristocraat of een Britse rechter) wordt tentoongesteld. Daarnaast worden ruim 145 studie tekeningen (Study Drawings) (2013-2023) gepresenteerd die een overzicht geven van het mentale landschap van de kunstenaar. Het M HKA ondersteunt de Shaw ook bij de ontwikkeling van The Electronic Monster and Thirteen Ghosts (2024), een grootschalige nieuwe audiovisuele productie. The Ties That Bind dompelt je onder in de allegorische wereld van Jim Shaw, waarin traditie en vernieuwing, popcultuur en politiek, maatschappijkritiek en humor met elkaar zijn verweven.""
Nog te bezoeken in het MHKA tot 19 mei, alle info via de website.
Comments