top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Tinariwen


Tinariwen

Tinariwen, een groep Touareg muzikanten van het noorden in Mali, werd opgericht in 1982 toen een aantal bandleden nog actief was in de vrijheidsstrijd voor de nomaden bevolking. Hun teksten waren in die tijd sterk politiek geëngageerd. De muziek werd lokaal verspreid via cassettes.

Ze ontwikkelden een eigen stijl op basis van Malinese blues en rock wat resulteerde in wat men nu 'woestijnblues' noemt, hypnotiserend, zalvend en bezwerend.

In 2001 werd 'The Radio Tisdas Sessions' (hun eerste plaat) uitgebracht en dit zette hen ook definitief op de wereldkaart. Beluister het openingsnummer 'Le chant des fauves'.

Vanaf toen tourden ze de wereld rond.

De band heeft zich ook telkens verjongd en verrijkt met nieuwe muzikanten die uiteraard de militaire conflicten van de begintijd niet hebben meegemaakt maar even begaan zijn met het gedachtengoed.

Tinariwen
Ibrahim ag Alhabib - Abdallah Ag Alhousseynni - Alhassane Ag Touhami

De laatste jaren zijn er terug conflicten waardoor ze in 2018 na een tournee rond hun zevende album 'Elwan' niet naar hun thuis in het noorden van Mali konden afreizen vanwege aanhoudend sektarisch geweld en bedreigingen van islamistische militanten.

Mede hierdoor is hun nieuwste plaat 'Amadjar' opnieuw meer politiek getint. Deze plaat werd grotendeels in een woestijntent in Mauritanië opgenomen. De opnames zijn live opgenomen om het echte rauwe geluid tot zijn recht te laten komen. In tegenstelling tot vorige werk zijn er hier veel minder buitenlandse invloeden te vinden.

Nog wel bijdragen van onder meer Warren Ellis (Nick Cave and The Bad Seeds), Stephen O’Malley (Sunn O))) ), Cass McCombs, en Micah Nelson (zoon van countrylegende Willie Nelson), die hun partijen thuis inspeelden over de live takes van de band.

Tinariwen

De setlist bestond uit een groot aantal nummers van deze laatste plaat. De leadzang werd gedaan door Abdallah Ag Alhousseynni, Alhassane Ag Touhami en Ibrahim ag Alhabib. Luister zeker naar 'sastanaqqam' van het album Elwan (2017), 'Toumast Tincha' van het album Aman Iman (2006) en hun eerste bisnummer 'Wartila' van hun zo goed als uitverkocht optreden in het Depot in Leuven.

Tinariwen

Comments


bottom of page