top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Tommy Emmanuel


Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel (1955) wordt in zijn geboorteland Australië aanzien als een hele grote wereldster. En terecht dat konden we zien en horen tijdens zijn concert in de Roma. Tommy kreeg op 4 jaar zijn eerste gitaar een 'Maton MS500'. Hij zal dit merk Maton door heel zijn carrière ook trouw blijven en stond in 1988 mee aan de wieg van een aantal gitaren (TE1, TE2, ..) speciaal op zijn advies ontworpen.

Maton TE1
Maton TE1

Al op zes jarige leeftijd stond hij met zijn broers en zus op het podium en niet lang daarna ontdekte hij het fingerpicking gitaarspel van 'Chet Atkins (1924-2001)' wat hem voor altijd zou beïnvloeden. Hij heeft nog lang samengespeeld met zijn broer Phil Emmanuel (1952-2018) evenzeer een virtuoze gitaar speler die zich meer op de electrische gitaar had geworpen. Tommy werkte in verleden samen met oa. Eric Clapton, Stevie Wonder, Tina Turner, Michael Bolton, John Denver en vele andere idolen.

In de Roma hadden we het geluk op de eerste rij te zitten op een paar meter van de meester. Het is en blijft indrukwekkend wat hij doet op een akoestische gitaar. Zowel van techniek als klank. Geen trukendoos met pedaaltjes, alleen zijn sound. Hij grasduint door de verschillende stijlen met ode aan zijn leermeester om via eigen werk de ook zo gekende beatles songs opnieuw een ander leven in te blazen. Luister naar de wondermooie bewerking van 'Somewhere over the Rainbow' het nummer 'The Wide Ocean' dat hij in 2019 schreef voor zijn toen vierjarige dochter Rachel. Naar het einde van het concert mag de support Mike Dawes mee aan het werk en zetten ze een een stevige versie neer van Nirvana 'Smells like Teen Spirit'. Een memorabel concert. Getriggerd? Hij toert nu nog in de UK, gaat dan richting USA maar speelt op 30 en 31 augustus in Nederland. Alle info via zijn website, of beluister zijn 2020 album 'The best of Tommysongs'.

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel
Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel


Comments


bottom of page