top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Tubular Bells - Re-Imagined


Tubular Bells het debuutalbum van Mike Oldfield (1953) kwam in 1973 uit en was ook het eerste album dat verscheen op Virgin Records om die reden opgericht door de jonge Richard Branson. Mike Oldfield begon op zeer jeugdige leeftijd en speelde zowel met zijn zus als broer in een aantal groepen. Het werkstuk Tubular Bells waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt werd zijn grote doorbraak. Dit werkstuk met een mix van verschillende stijlen zal ook in zijn latere werk terugkomen zoals 'Hergest Ridge' (1974), 'Ommadown' (1975) en 'Incantentions' (1978). In de jaren 80 had hij ook enkele hits met nummers als 'Moonlight Shadow' (1983), 'To France' (1984) en 'Shadow on the Wall' (1983). Hij verzorgde de soundtrack voor de film 'The Killing Fields' in 1984 en ook in 'The Exorcist' (1973) hoor je het beginthema van Tubular Bells.

Zijn laatste studioplaat is 'Return to Ommadawn' uit 2017 die verder gaat op het oorspronkelijk idee van de plaat uit 1975.

Oldfield is nooit echt een publieke figuur geweest getuige ook daarvan zijn weinige live optredens. De uitgave van deze concert toer voor de 50ste verjaardag van deze plaat ligt dan ook grotendeels in handen van Robin A Smith die een jarenlange samenwerking met Oldfield hier mag vieren met een nieuw arrangement van het werkstuk met o.a. Daisy Bevan (Soprano), Maxime Obideau (gitaar), Kwesi Edman (Cello), Jay Stapley (Guitar), Lisa Featherston (bass) en Adam Morris (Percussion).

Het eerste gedeelte van de set met het thema van 'Tubular Bells II' en het thema van 'Ommadown' en de 'Return van Ommadown' gevold door de hit singles 'Moonlight Shadow' en 'To France' en het bekende 'Family Man'. Na de pauze dan waarvoor iedereen gekomen is 'Tubulars Bells'. Het blijft een prachtig stuk gedateerd aan mijn toen jeugdige leeftijd en de tijd toen we nog platen konden grijs draaien.








Comments


bottom of page