top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Van Gogh - Kröller Müller


Van Gogh - Kröller Müller
Brug te Arles

Met 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen is dit de op één na grootste Van Gogh verzameling. Er is een wisselende opstelling zodat je telkens opnieuw verrast kan worden.

Van Gogh - Kröller Müller
Caféterras bij nacht

Van Gogh geboren in Zundert op 30 maart 1853 wordt nu gezien als één van de grotere schilders van de 19de eeuw. Het is ook pas op zijn 27ste dat hij besloot kunstenaar te worden na een zoektocht van bediende in de kunsthandel, prediker, schoolmeester en boekenverkoper.

Na een korte periode terug thuis te hebben gewoond verbleef hij ook in Den Haag en Amsterdam om er les te volgen bij bekende schilders. Op zijn 32ste verhuist hij dan naar Antwerpen voor een studie aan de kunstacademie. Hij wordt niet gesteund en erkend en verhuist dan naar Arles waar hij zeer productief is en meer dan 200 werken schildert.

Het is ook hier dat hij na een ruzie met een vriend eens stuk van zijn oor afsnijdt. (alhoewel er vele andere theorieën over bestaan).

Na een korte opname in een ziekenhuis gaat hij nog in dicht bij Parijs in Auvers wonen en blijft schilderen tot hij op een bepaalde dag zelfmoord probeert te plegen. Dit mislukt in eerste instantie maar een dag later op 29 juli 1890 overlijdt hij toch aan deze verwondingen.

Van Gogh - Kröller Müller
Landweg in de provence bij nacht & Landschap met korenschelven en opkomende maan

Het is dan dankzij de weduwe van Theo Van Goch en kunstschilder Johan Cohen dat het werk van Vincent de nodige aandacht heeft gekregen en wereldberoemd werd.

In het Kröller-Müller museum komen deze werken ook zeker tot hun recht en is het een aanrader om ze er te gaan bekijken.

Alle info vind je op hun website.

Van Gogh - Kröller Müller
De aardappeleters

Van Gogh - Kröller Müller
De aardappeleters

Van Gogh - Kröller Müller
Boomgaard tegen cipressen & Souvenir de Mauve

Van Gogh - Kröller Müller
De barmhartige samaritaan

コメント


bottom of page